FINIX jatkuu toisenkin kolmivuotiskauden

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama FINIX-hanke on nyt toiminut kolme vuotta. Kesällä saimme päätöksen rahoituksen jatkumisesta vielä toiset kolme vuotta. Hankkeessa on mukana yhdeksän eri yliopistoa ja tutkimuslaitosta sekä kaksi vuorovaikutuskumppania. Tavoitteemme on paitsi tehdä merkittävää tutkimusta myös edesauttaa systeemistä kestävyysmurrosta tekstiilisektorilla.

FINIXin ensimmäisten kolmen vuoden aikana saavutettiin merkittäviä tutkimusetappeja. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa kehitettiin osana FINIX-hanketta Ioncell-kuitua jopa alkuperäistä kierrätettävää kuitua vahvemmaksi lähestyen suljettua kemikaalikiertoa. VTT:llä kehitettiin konenäkömenetelmä tekstiilikuitujen tunnistamiseksi kemiallista kierrätystä varten.  Yhteistyössä hankkeessa luotiin keskenään linkittyvät instrumentit tekstiilien elinkaaren hallintaan ja vaatteen vastuullisuuden kuluttajaviestintään. Saimme uutta tietoa uusista tekstiilien systeemisen kestävyyden design-strategioista ja liiketoimintamalleista sekä tekstiilien kiertotalouden ympäristö- ja sosiaalisista vaikutuksista. Lisäksi tutkittiin tekstiilien kiertotalouden ekosysteemien vaatimia uusia kumppanuuksia ja muita edellytyksiä Suomessa ja kansainvälisesti. Lista hankkeen aikana julkaistuihin artikkeleihin löytyy täältä. Merkittävässä osassa tutkimustyötä on ollut mukana yrityksiä, siitä voi lukea täältä ja kuunnella podcasteistamme.

Nyt alkaneella hankkeen jälkimmäisellä puoliskolla syvennämme tutkimusta eri osa-alueilla. Läpileikkaavina teemoina tutkimuksessa ovat systeeminen muutos, digitalisaation tuomat mahdollisuudet ja uudenlainen kuluttajakäyttäytyminen. 

  • Tuomme uusia materiaaleja kemiallisen kierrätyksen tutkimukseen ja kehitämme konenäön erottelukykyä. Tekstiilien jäljittämishaasteeseen kehitämme kankaaseen painettavaa koneluettavaa 2D-tunnistusoptiikkaa.
  • Designin osalta tutkimme laatua kestävyyden indikaattorina ja kuluttaja-arvon luojana, muodin uutta etiikka ja kuluttajien käyttäytymisen muutosta.
  • Tutkimme toksisuutta ja kemikaalien vaikutuksia ympäristössä.
  • Jatkamme liiketoimintamallien tutkivasta yhteiskehittämisestä niiden muodostamiin kiertotalouden ekosysteemeihin.
  • Etenemme sosiaalisesti oikeudenmukaisen kiertotaloussiirtymän empiirisessä tutkimuksessa Intian agrijätekuidun ja Turkin kierrätysekosysteemin parissa ja lisäämme uuden tutkimuskohteen Pakistanissa.
  • Tutkimme digitalisaation mahdollisuuksia tekstiilien kiertotalouden edistämisessä.
  • Vaikuttamistyössä keskitymme erityisesti Euroopan Unioniin.

Järjestämme marraskuussa webinaarin, jossa kerromme hankkeen tuloksista ja meneillään olevasta tutkimuksesta. Ilmoittautumislinkki tulee jakoon FINIXin some-kanaviin ja uutiskirjeellä myöhemmin syksyllä.
Tervetuloa tilaisuuksiimme ja mukaan tekemään kestävyysvallankumousta tekstiilialalle!