FINIX-PODCAST

Kestävät tekstiilisysteemit

aalto-yliopiston logo
finix logo
finix logo
aalto-yliopiston logo

Podcast-sarja tekstiilien kiertotaloudesta

Tekstiiliala ottaa askeleita kohti kiertotaloutta. Edelläkävijät ovat jo innostuneet uusista materiaaleista ja kuitujen kierrätyksestä. Tämä ei kuitenkaan yksinään riitä. Uuden ostamista on vähennettävä, korjaaminen opeteltava uudelleen ja uudelleenkäyttöä tehostettava edelleen. Miten tämä tehdään kannattavasti sekä ekologista että taloudellista arvoa vaalien? Aihetta puimassa FINIX-hankkeen tutkijat ja yritysvieraat. Kestävät tekstiilisysteemit -podcastin juontaa FINIXin vuorovaikutusvastaava Sini Suomalainen. 

FINIXiä rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto.

Podcastit ovat jatkoa 2021 vuonna julkaistuun Kuituus-podcast-sarjaan, jossa tutustuttiin tekstiilien kierrätykseen ja kierrätyskuituihin. Kuituus-podcastit löytyvät täältä >

Mikä meitä riivaa, kun ostamme aina lisää?

Kehitämme kierrätystä, materiaaleja ja laadukkaampia tuotteita. Mutta riittääkö se ympäristöongelmien taklaamiseksi, jos ostamme aina lisää? Mitä shoppailijoiden päiden sisällä pitäisi muuttua, että kuluttaminen kutistuisi planetaarisiin rajoihin?
Ostamisen dopamiineista, verkkokauppojen kehittämistä mielihyväpisteistä, viiteryhmien vaikutuksesta, itsetuntemuksesta ja jatkuvasta kasvusta keskustelemassa kulutustutkija Linda Turunen ja psykologi, tietokirjailija Teemu Ollikainen.

Kenen täytyy tehdä ja mitä, että Suomen tekstiilihaaveet toteutuvat?

Nyt puretaan palasiksi FINIXin visio Suomen kestävästä tekstiilisysteemistä. Visio poikkeaa muista vastaavista siinä, että se nimeää toimenpiteet ja tahot, joilta toimia vaaditaan. Podin juontaja ja FINIXin vuorovaikutusvastaava Sini Suomalainen esittelee tutkijoiden ja kumppanien muotoileman vision ja sitä ruotivat Sarianne Tikkanen ympäristöministeriöstä sekä Anna-Kaisa Huttunen Lindströmiltä.

Tutustu visioon https://finix.aalto.fi/visio-2030-kestava-tekstiilisysteemi/ (Visio 2030 Kestävä tekstiilisysteemi – Finix).

Voiko halpakauppa ottaa kiertotalousaskeleita?

FINIXin pyöreän pöydän ympärille kokoontuivat keskustelemaan vastuullisuuspäällikkö Terhi Uusitalo ja Head of Apparel Timo Karanko Tokmannilta sekä FINIXin tutkija, kansalaisaktivisti Anna Härri. Juontajana Sini Suomalainen. Ihmettelemme sitä, miten hankintaa ja kulutusta pitää muuttaa maailmassa, jossa kaikki sanovat olevansa vastuullisia. Keskustelussa erilaiset sertifikaatit, yritysvastuulaki, ”made in Bangladesh” ja hankintahinnat. Tervetuloa vauhdikkaalle matkalle.

Kiihdyttääkö kätevä kirppiskulttuuri kulutusta?

Tutkijatohtori Linda Turunen ja Emmyn toimitusjohtaja Timo Huhtamäki keskustelevat kulutuskulttuurista käytettyjen vaatteiden ympärillä ja kiertotalousliiketoiminnan kehityssuunnista. Linda antaa vinkkejä oman kulutuksen järkevöittämiseen ja pohdimme voisiko second handillä rikastua. 

Hitaammin, nautinnollisemmin ja silti kannattavasti

Tekstiilien kulutusta täytyy vähentää, mutta samaan aikaan panostamme yhä enemmän uusien tuotteiden suunnitteluun ja myyntiin. Lehtori Essi Karell Metropolia-ammattikorkeakoulusta ja yrittäjä Melissa Kanerva Lova Knittingistä kertovat, miten tämä ristiriita näkyy suunnittelussa ja liiketoiminnassa. Keskustelun teemoina mm. Miten uutuudenviehätys ja trendikkyys voisi säilyä vuodesta toiseen, samoja vaatteita ja materiaaleja käyttämällä? Miten kierrätettävyys tulisi huomioida suunnittelussa? Entä onko itse tekemisen kulttuuri yksi vastaus vaatteiden arvostuksen nostoon?

INTRO 2

Tekstiilialan systeemiset ongelmat

Millainen on kestävä tekstiilisysteemi? Mitä tarpeita sen avulla tyydytetään? Entä miten toimii globaali tekstiilisysteemi on nyt ja mihin meidän erityisesti tulee puuttua. Isoihin kysymyksiin vastaamassa professori Minna Halme.                   

Podcastissa mainittu systeemikuva löytyy täältä > 

INTRO 1

 Kiertotalous ≠ kierrätys

Onko kiertotalouspuhe mennyt hypetyksen puolelle? Näin epäilee Kestävät tekstiilisysteemit -podcastin ensimmäinen vieras professori Minna Halme. Minna pohjustaa sarjan tulevia jaksoja esittelemällä ekologiselta ja taloudelliselta arvoltaan radikaalisti erilaisia tapoja toteuttaa kiertotaloutta.

Podcastissa mainittu kiertotalouden tasot-kuva löytyy täältä >