Kangastus-näyttely

The Mess Art Studio & Gallery

Avajaiset 14.3.2025 klo 17-22

Ylikulutus, ylituotanto, luonnonvarojen mieletön tuhlaus, eettiset ongelmat ja alati kasvavat tekstiilijätevuoret – vaatteiden todellinen hinta on aina suurempi kuin hintalapussa näkyvä euromäärä, eivätkä hyödyt ja haitat jakaudu tasan. Toisenlaisen kulutuskulttuurin kuvitteleminen ja ratkaisujen kehittäminen nykyisen järjestelmän rakenteellisiin ongelmiin tuntuvat olevan tavallisen ihmisen saavuttamattomissa. 

The Mess Art Studio & Gallery
Luotsikatu 4 17, HELSINKI
14.3-23.3.2025

KIERTOKOLLEKTIIVIN, FINIXin ja TRASHI COUTUREN yhteisnäyttely kutsuu sinut mukaan kuvittelemaan uusia muotoja tekstiilijätteelle ja kestävämmälle tulevaisuudelle taiteen keinoin. 

Näyttely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen keväällä 2025 julkaistavaan tutkimukseen.  

Henkilö istuu lattialla ja kurottautuu kangassohvalla oleviin vaatteisiin

Näyttely tarkastelee tekstiilialan ongelmia ja ratkaisuja näkökulmasta, jossa taide, aktivismi, käsityöläisyys, muoti sekä tiede yhdistyvät saumattomasti. Etäisiltä tuntuvat ongelmat tuodaan katsojaa lähemmäs konkreettisella ja visuaalisesti vaikuttavalla tavalla. 

Näyttelyn valokuva- ja videoteoksissa yhdistyvät abstraktit, temaattiset elementit ja tekstiilijätteestä luodut asut. Jokainen asukokonaisuus käsittelee omaa teemallista kysymystään ja leikkii vaatteiden ja vaateteollisuuden piilevillä puolilla. Osallistava tilateos kutsuu katsojan pohtimaan kanssaan suhdetta vaatteisiin ja kulutukseen ja kuvittelemaan vaihtoehtoisia todellisuuksia ja toimintatapoja.

Tutkimus näyttelyn takana

SYKEn tutkimuksessa on tarkasteltu suomalaisten euromääräistä tekstiilien- ja vaatteiden kulutusta vuonna 2015 ja millaisia globaaleja vaikutuksia niistä syntyy maantieteellisesti ja arvoketjun eri vaiheiden osalta, kun otetaan huomioon ympäristö- ja yhteiskunnalliset vaikutukset. 

Tutkimuksessa käytetyllä EXIOBASE3 työkalulla kulutuksen vaikutukset voidaan paikallistaa maantieteellisesti ja toimialaloittain.

Sivulla esitettävät luvut ilmentävät suomalaisten kotitalouksien kuluttamien tekstiilien ympäristövaikutusten jakautumista.

Haitat ja hyödyt jakaantuvat epätasaisesti maapallolla ja meidän kuluttamien vaatteiden ympäristövaikutuksista kärsii eniten tuotantoketjujen alkupään maat.   

Tutustu SYKEn materiaaliin

Tutkimuksessa nousi esiin mm. seuraavia tekstiilien koko arvoketjun vaikutuksia eri maihin:

  • Huomattava osa tekstiilien arvonlisäyksestä, eli rahallisesta hyödystä tapahtuu Euroopassa
  • Haavoittuvassa asemassa olevat työlliset ovat pääosin arvoketjun alkupään maissa, esimerkiksi Kiinassa
  • Kasvihuonekaasupäästöistä yli 30% tapahtuu Kiinassa
  • Suomessa tekstiilialan osuus maankäytöstä on 5%, mutta Kiinassa jopa yli 35%
  • Tekstiilituotannon vedenkulutuksesta suurin osa tapahtuu Kiinassa
  • Tekstiilituotannon toksiset, eli myrkylliset vaikutukset ihmisille ovat Kiinassa noin 25% ja Suomessa vain noin 1,5%
  • Makean veden toksisuus on suurin Kiinassa ja Venäjällä

Katso videolta tutkija Hannu Savolaisen esitys tutkimuksesta: “Voitot meille, haitat muille? -Tekstiilien ja vaatteiden suomalaisen kulutuksen talous- ja ympäristövaikutukset”

Mikä on tekstiilin arvoketju?

Arvoketju on monen toimijan muodostama verkosto: Ensin raaka-aine jalostetaan tuotteeksi, sitten tuote matkaa kuluttajille käyttöön. Käytön jälkeen se joko käytetään uudelleen tai kierrätetään.

Savolaisen esityksessä puhutaan myös arvoverkostosta. Käsitteenä se laajentaa ymmärrystä arvoketjuun kuuluvista asioista. Ohessa on kaksi erilaista esimerkkiä arvoverkoston muodostumisesta: 

Esimerkki 1: Tekstiilituotantoketjun vaiheissa työskentelevät ihmiset tarvitsevat ruokaa. Tämä luo vaikutuksen esimerkiksi ruuantuotantoon, maankäyttöön ja veden kulutukseen.

Esimerkki 2: Teksiilien tuotantotyössä tarvitaan työkaluja ja koneita. Nämä vaikuttavat esimerkiksi energian kulutukseen ja ympäristöön. Lisäksi ne luovat työllistävän vaikutuksen teollisuuden aloille.

Oheisessa kuvassa on kuvattu tekstiilien arvoketju ja nimetty maat joissa suurimmat ympäristövaikutukset kyseisessä vaiheessa tapahtuu.

Kuva on mukailtu UNEP 2020. pohjalta. Alkuperäisen kuvan ja raportin löydät täältä

tekstiilin arvoketju
kuidun tuotanto

Tiesitkö, että….

….tekstiilikuitua tuotetaan jo enemmän ja nopeammin, kuin maailman väestö kasvaa?

 

Samalla ympäristövaikutukset lisääntyvät .

Kuiduntuotannon kasvu graafi
Kantaa ottavia leikki seteleitä

Maailmaan syntyy vuosittain 92 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä. 

Ekologinen suunnittelu, tuotantoasteen vähentäminen, tekstiilikierrätyksen infrastruktuurien parantaminen, kulutustottumusten muuttaminen sekä kiertotalousajattelun integroiminen ovat keinoja tekstiiliteollisuuden kriisien ratkaisemisessa.   

Näyttelyssä haluamme avata keskustelua, herättää oivalluksia ja tarjota sinulle keinoja vaikuttaa.

Tervetuloa tutustumaan ja oppimaan näyttelyyn 14.3-23.3.2025

Kysyttävää tai haluatko mukaan?

Sini Suomalainen sini.suomalainen@aalto.fi

Asujen suunnittelu ja toteutus

Kuvat

Venla Kalliokoski

Sivuston sisällöt

Mira Viiru-Saunio

logot finix kiertokollektiivi